Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Sitronkake oppskrift: Den beste sitronkaken jeg har spist

Sitronkake oppskrift: Den beste sitronkaken jeg har spist

Når solen skinner, eller selv på de mest grå dager, er det få ting som kan vekke smaksløkene til live som en saftig sitronkake. Den perfekte balansen mellom søtt og syrlig, en sitronkake kan være prikken over i-en ved enhver anledning. Enten det er en sommerfest, en søndagsbrunsj, eller en vanlig ettermiddag hvor du bare ønsker å unne deg noe godt. Dette er en sitronkake oppskrift som gir en kake som er både luftig, fuktig og pakket med frisk sitronsmak. Så, hvorfor ikke prøve denne oppskriften neste gang du får lyst på noe søtt og syrlig? Du vil ikke bli skuffet.

Utstyr:

 • To 20 cm kakeformer
 • Bakepapir
 • Boller til blanding
 • Elektrisk eller standmixer

Ingredienser

Denne sitronkake oppskriften bruker blant annet usaltet smør. Mange liker Meierismør, mens jeg personlig syns det gir en for markant «meieri» smak av kaken. Jeg har funnet at økologisk usaltet røros smør gir en silkeaktig smak når kaken sklir ned i ganen og fyller hele hodet med velbehag. Jeg liker også å erstatte kulturmelk med kefir, men syns det er vanskelig å finne original kefir i butikken nå til dags.

Sitronkaken

 • 300g hvetemel
 • 1½ ts bakepulver
 • ½ ts natron
 • ¾ ts salt
 • 227g usaltet smør, romtemperert
 • 300g sukker
 • 2 ss sitronskall (fra omtrent 2 sitroner)
 • 3 store egg
 • 240ml kulturmelk
 • 60ml sitronsaft (fra omtrent 2 sitroner)
 • 1 ss vaniljeekstrakt

Frosting

 • 227g usaltet smør, romtemperert
 • 226g kremost, romtemperert
 • 1 ss sitronskall (fra omtrent 1 sitron)
 • 840g melis
 • 2 ss sitronsaft (fra omtrent 1 sitron)
 • ½ ts vaniljeekstrakt

Fremgangsmåte

Sitronkake

 1. Forvarm ovnen til 175°C. Finn fram to kakeformer med en diameter på 20 cm. Smør sidene på formene, og legg bakepapir i bunnen for å forhindre at kaken setter seg fast.
 2. I en middels stor bolle, bland sammen hvetemel, bakepulver, natron, og salt. Sikt gjerne ingrediensene sammen for å fjerne eventuelle klumper.
 3. I en annen, større bolle, pisk smøret med en elektrisk mikser til det blir mykt og kremaktig. Dette tar omtrent 2 minutter. Tilsett sukker og sitronskall. Pisk videre til blandingen blir lys, luftig og fluffy. Dette tar omtrent 5 minutter.
 4. Tilsett vaniljeekstrakt. Legg deretter til eggene, ett om gangen, og sørg for å piske godt mellom hver tillegg.
 5. I en egen bolle, bland sammen kulturmelk og sitronsaft. Den vil se litt skilt ut, men det er helt normalt.
 6. Med mikseren på lav hastighet, alternér mellom å tilsette melblandingen og kulturmelkblandingen til smør- og sukkerblandingen. Start og avslutt med melblandingen, og pass på å ikke overblande.
 7. Fordel kakerøren jevnt mellom de to forberedte kakeformene. Bank lett på formene for å fjerne eventuelle luftbobler.
 8. Stek i ovnen i 35-40 minutter, eller til en kakepinne eller tannpirker satt inn i sentrum kommer ut rent.
 9. La kakebunnene kjøle seg litt i formene før du forsiktig tar dem ut og lar dem kjøle seg helt ned på en rist.

Frostingen

 1. I en stor bolle, pisk sammen romtemperert smør og kremost til de er godt kombinert. Tilsett sitronskall. På lav hastighet, tilsett melis litt etter litt. Etter hvert som frostingen begynner å bli tykk, tilsett sitronsaft for å tynne den ut. Pisk til du har en jevn og fløyelsaktig konsistens. Til slutt, tilsett vaniljeekstrakt og pisk igjen til alt er godt blandet.

Montering av Sitronkake

 1. Når kakebunnene er helt avkjølte, fjern bakepapiret fra bunnen av dem. Plasser den ene kakebunnen på et kakefat eller en serveringsplate. Bruk en palettkniv eller skje til å fordele omtrent en tredjedel av frostingen jevnt over den første kakebunnen. Plasser den andre kakebunnen over. Påfør et tynt lag med frosting over hele kaken, både på toppen og sidene, for å lage et «smulelag». Sett kaken i kjøleskapet i omtrent 15 minutter slik at dette laget kan stivne litt. Dette gjør det lettere å påføre det endelige laget med frosting uten å dra med seg smuler. Etter kjøling, fordel resten av frostingen jevnt over kaken.
 2. Som en valgfri dekorasjon, kan du pynte kaken med tynne sitronskiver eller spiselige blomster for å gi den et ekstra vakkert utseende.

Tips & Triks Sitronkake Oppskrift

 1. For best resultat, sørg for at alle ingrediensene er romtempererte før du starter. Dette vil hjelpe dem med å blande seg bedre sammen og gi en jevnere konsistens.
 2. Når du river skall fra sitronene, sørg for kun å få med det gule ytre laget. Det hvite laget under kan gi en bitter smak.
 3. For å få mest mulig saft ut av sitronene, rull dem under hånden din på benken før du presser dem. Dette hjelper med å «bryte opp» saften inni og gjør det lettere å presse ut.

Dette er en sitronkake oppskrift som jeg er veldig glad i. Den er mye bedre enn den «klassisk norske» sitronkaken med melis glasur og hever smaken betraktelig.

Picture of Jan Sverre Bauge
Jan Sverre Bauge
Jeg skriver om ting jeg liker og som opptar meg. Alt fra underholdning som bøker, filmer TV serier til hagearbeid og aktuelle nyhetssaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte

Artikler

Les mer om samme tema her!