Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Penny Dreadful: Den viktorianske tidens gåtefulle utstøtte

Penny Dreadful: Den viktorianske tidens gåtefulle utstøtte

Hvem har ikke vært fascinert av de gåtefulle utstøtte av den viktorianske æraen? ‘Penny Dreadful’ gir et uhyggelig glimt inn i deres liv, fylt med hemmeligheter og overnaturlige evner. Denne artikkelen går i dybden på disse komplekse karakterene og deres hjemsøkte verden. Og gir seerne en dypere forståelse av den høyt anerkjente skrekkserien. Det handler ikke bare om grøss og spenning. Det handler om å finne samhørighet i deres kamper, og å innse at vi alle er litt ‘dreadful’.

Hovedpunkter

 • ‘Penny Dreadful: De viktorianske enigmatiske utstøtte’ er en skrekkserie som kombinerer klassiske karakterer fra litteraturen og skrekkfilmer med nye enheter i viktoriansk London.
 • Serien er skapt av John Logan, kjent for sitt arbeid innen teater og film, og tilbyr en kreativ bruk av kjente skrekkfigurer i en ny historie.
 • Hovedkarakterene i Penny Dreadful inkluderer Ethan Chandler, Vanessa Ives, Sir Malcolm Murray, Dorian Gray og Dr. Victor Frankenstein.
 • Serien dreier seg om søket etter Sir Malcolms datter og utforsker temaer som mysterium, ondskap og den overnaturlige verden. Den balanserer originalitet med kjennskap og tilbyr nye vrier på kjente karakterer.

Oversikt over Penny Dreadful

Penny Dreadful er en fengslende horrorserie som finner sted i det viktorianske London. Serien mestrer å blande klassiske karakterer fra litteraturen og skrekkfilmer med nye, fengslende vesener i en omarbeidet og makaber fortelling. Den dystre og hjemsøkende atmosfæren i det viktorianske London fungerer som en karakter i seg selv. Og gir en bakgrunn som forsterker fortellingens historiske påvirkninger og overnaturlige elementer.

I denne unike fortellerteknikken har skaperne gitt nytt liv til ikoniske figurer som Dr. Frankenstein og Dorian Gray. Det viser karakterutvikling som er både engasjerende og uventet. De er ikke bare lånte figurer; de er omarbeidet og gitt dybde, og viser sine kamper innenfor rammen av sin tid.

Serien lykkes med å veve sammen de individuelle historiene til disse komplekse karakterene. Samtidig som den opprettholder en følelse av sammenheng og enhet. Det er en skjør balanse, men Penny Dreadful oppnår det med dyktighet. De overnaturlige elementene er en integrert del av fortellingen, ikke bare en sjokkeffekt. De er dypt sammenflettet med karakterenes utvikling, den historiske konteksten og den overordnede fortellingen. Dermed er det en serie som tilbyr ikke bare grøssende horror. Men også en dyp og tankevekkende utforskning av karakterene og deres omgivelser.

Hovedkarakterene avslørt

Dykkende inn i hjertet av serien, skiller fire hovedpersoner seg ut, og bringer med seg sine unike kompleksiteter og enigmatiske sjarm til historiens forvridde vev.

 1. Ethan Chandler: Hans hemmeligheter er et sentralt punkt i serien. Han er en kompleks karakter, innhyllet i mysterier, og hans fortid er et puslespill som holder seerne på kanten.
 2. Vanessa Ives: Hennes evner er en avgjørende del av plottet. Hun er mer enn en medium; Vanessa er en naturkraft, hennes evner er både en gave og en forbannelse.
 3. Dorian Gray: Hans sjarm er uimotståelig. Han er en paradoks, evig ungdommelig men lei av verden, og trekker andre inn i sin bane med sin karisma og iboende fare.
 4. Jakten på Mina: Sir Malcolm Murrays desperate søken etter sin tapte datter, Mina, danner ryggraden i fortellingen og presser karakterene inn i det mørke underlivet av viktoriansk samfunn.

Mens disse karakterene beveger seg gjennom de grumsete vannene av sin virkelighet, blir oppklaringen av mysteriet den felles målsetningen, og binder dem sammen i en fortelling full av spenning, skrekk og uventede allianser. Følg med når vi skifter fokus til den gåtefulle Ethan Chandler, og undersøker hans hemmeligheter og rolle i serien.

Fokus på Ethan Chandler

Midt i den overnaturlige kaoset skiller Ethan Chandler seg ut som en karakter med sine eksepsjonelle ferdigheter som skytter og en mørk fortid som ennå ikke er fullstendig avslørt. Hans fortid, innhyllet i mysterium, begynner å avsløres etter hvert som serien utvikler seg, og legger til en lag av intriger til hans karakter. Ethans skyteferdigheter viser seg uvurderlige, spesielt i jakten på Sir Malcolms datter, der hans skarpskytterevner blir en avgjørende ressurs.

Mens hans ferdigheter med en pistol er bemerkelsesverdige, er det Ethans forbindelse til den overnaturlige verden som virkelig skiller ham ut. Han er dypt involvert i det overnaturlige riket, noe som gir en unik perspektiv som beriker plottet. Ethans reise med selverkjennelse, sammenflettet med hans utforskning av den overnaturlige verden, danner kjernen i hans karakterutvikling i Penny Dreadful.

Til syvende og sist er Ethan Chandler mer enn bare en skytter med en problemfylt fortid. Han er en kompleks karakter som navigerer i de uklare vannene til det overnaturlige. Samtidig som han kjemper med sine egne demoner. Når vi undersøker hans reise, kan vi ikke unngå å vente på avsløringen av den gåtefulle og klarsynte Vanessa Ives i neste avsnitt.

Vanessa Ives: Den klarsynte

Hvor ville ‘Penny Dreadful’ vært uten den gåtefulle og magnetiske Vanessa Ives, hvis klarsynte evner formet mye av seriens fortelling? Vanessas krefter er sentrale i plottet, og gir en ryggrad til seriens overnaturlige elementer. Hennes klarsyn, blant andre evner, er det som skiller henne ut og gjør henne essensiell i kampen mot de ukjente ondskapene som lurer i det viktorianske London.

Vanessas fortid spiller en avgjørende rolle i hennes karakterutvikling. Den er turbulent, fylt med svik, tragedier og hjemsøkende opplevelser som har formet henne til en formidabel kraft. Her er fire nøkkelelementer i Vanessas karakter:

 1. Vanessas relasjoner, som er komplekse og mangefasetterte, påvirker i stor grad handlingene hennes.
 2. Hennes fortid er vevd sammen med den overnaturlige verden, noe som gjør henne avgjørende i kampen mot det ukjente.
 3. Hennes rolle i den overnaturlige verdenen er avgjørende, og fungerer ofte som broen mellom det naturlige og det andreverdslige.
 4. Vanessas karakterutvikling er kontinuerlig, og forvandler henne fra en plaget kvinne til en mektig klarsynt.

Den gåtefulle Dorian Gray

Overgangen fra den klarsynte Vanessa Ives, retter vi nå oppmerksomheten mot den fascinerende karakteren Dorian Gray, hvis gåtefulle personlighet legger til en ekstra tiltrekningskraft på fortellingen om ‘Penny Dreadful’. Dorian Grays udødelighet, en sentral del av hans karakter, fungerer som en fascinerende gåte. Det er en mørk hemmelighet som kaster en lang skygge, og påvirker hans interaksjon med andre karakterer og former fortellingens forløp.

Når vi graver dypere, ser vi at Dorian’s forhold til andre karakterer er komplekse og mangefasetterte, og gjenspeiler intrikatessen i hans udødelige eksistens. Han er ikke bare en observatør, men en betydelig aktør, som utøver en dyp innflytelse som avdekker sårbarheter og frykt hos de rundt ham.

Likevel er ikke Dorian’s udødelighet uten sine ulemper. Den er flettet sammen med hans moralske forfall, en prosess som er både fengslende og forstyrrende. Dorian, til tross for sin evige ungdom og sjarm, er langt fra en helt. Hans handlinger skråner ofte mot det moralsk forkastelige, og kaster ham inn i et mørkere, mer ondskapsfullt lys.

Det Sentrale plottet til Penny Dreadful

Byggende på kompleksiteten til karakterer som Dorian Gray, vever den sentrale plottet til ‘Penny Dreadful’ en like intrikat tapestry av mysterium og spenning.

 1. Historien dreier seg om Sir Malcolms søken etter å redde datteren sin fra en ukjent, ond kraft. Denne reisen kaster karakterene ned i overnaturlige dyp, hvor hver enkelt sliter med personlige demoner samtidig som de kjemper mot ytre ondskap.
 2. Seriens ethos om å redde for enhver pris blir et rørende tema. Fra Sir Malcolms urokkelige jakt til Ethan Chandlers anstrengte kamp med sin egen natur, er hver karakter klar til å betale en høy pris for forløsning, ofte viskende grensene mellom heroisme og uansvarlighet.
 3. ‘Penny Dreadful’ utmerker seg ved å balansere originalitet med hyllest. Den omfortolker klassiske skrekk-tradisjoner med en frisk tilnærming, og spinner en fortelling som er like kjent som den er nyskapende.
 4. Seriens suksess ligger i dens evne til å skape en følelse av tilhørighet blant seerne. Til tross for karakterenes utstøtte status i det viktorianske samfunnet, fremmer deres delte hemmeligheter og prøvelser en dyp følelse av enhet, og minner oss om at selv i de mørkeste hjørnene er vi aldri virkelig alene.

Kritikerros og mottakelse

Selv om den er gjennomsyret av det makabre, har ‘Penny Dreadful’ fått bred anerkjennelse for sin unike og innovative tilnærming til skrekkgenren. Dens påvirkning på skrekkgenren er ubestridelig, med seriens visuelle stil, temaer om mørke og det overnaturlige, og fremragende skuespillerprestasjoner som treffer både publikum og kritikere.

Serien sin tydelige gotiske estetikk, kombinert med dens intrikate fortelling, har inspirert utallige fan-teorier og spekulasjoner. Hver episode fungerer som en utforskning av den menneskelige tilstand, sett gjennom linsen av den viktorianske samfunnets utstøtte. Karakterene, som hver konfronterer sin egen mørke side. Sliter med temaer som identitet, forløsning og det overnaturlige på en måte som er både hjemsøkende og fengslende.

Skuespillerprestasjonene er bemerkelsesverdige, fra Eva Green’s gåtefulle Vanessa Ives til Timothy Dalton’s plagefulle Sir Malcolm. Deres tolkninger gir liv til seriens komplekse fortellinger, og tilfører lag av dybde og intriger til en allerede fascinerende serie.

Utforske relatert innhold

For fans av ‘Penny Dreadful’ er det en rikdom av relatert innhold å utforske, fra fascinerende spin-off historier til innsiktsfulle artikler. Disse stykkene ikke bare fordyper forståelsen av det viktorianske London-miljøet, men avslører også de historiske påvirkningene som formet seriens intrikate narrativer, og understreker omskapingen av klassiske karakterer.

 1. Inngående analyse: Flere artikler dissekerer de overnaturlige elementene som er vevd inn i serien, og avslører de skjulte lagene av mysterium og ondskap. De hjelper seerne med å sette pris på nyansene i plottet og karakterene.
 2. Bakomfilminnhold: Eksklusive intervjuer med skaperne og rollebesetningen avslører deres perspektiver på serien, og gir innsikt i deres tolkning av det historiske miljøet og karakterene.
 3. Fan-teorier og diskusjoner: Disse gir et rom for fansen å spekulere i uløste mysterier, dele sine tolkninger og føle en tilhørighet til ‘Penny Dreadful’-fellesskapet.
 4. Spin-off historier og romaner: Ved å utvide serien introduserer disse historiene nye eventyr, og utforsker videre temaene og karakterene som fansen elsker.

I essens forbedrer engasjementet med dette relaterte innholdet ‘Penny Dreadful’-opplevelsen, og inviterer seerne til å utforske de mørke hjørnene av det viktorianske London og dets gåtefulle utstøtte.

Picture of Jan Sverre Bauge
Jan Sverre Bauge
Jeg skriver om ting jeg liker og som opptar meg. Alt fra underholdning som bøker, filmer TV serier til hagearbeid og aktuelle nyhetssaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte

Artikler

Les mer om samme tema her!