Kurv kr
0
0
Subtotal: kr

Du har ingen produkter i handlekurven.

Norges systematiske overgrep mot de svakeste

Norge har igjen blitt tatt med buksene nede. Denne gangen er det rusmisbrukere og rusbrukere de har trakassert ulovlig i årevis. Dette kan umulig hatt en positiv effekt verken på de slitne narkomane eller rusbrukere med jobb familie og liv. Politiet har brukt ulovlige ransakelser, mobiltelefonbeslag og kroppsvisiteringer, noe som skaper en enorm frykt. Nå nylig har riksadvokaten sagt at dette er «verktøy» politiet ulovlig har brukt i årevis. En verktøykasse politiet nødig ville miste ved en eventuell rusreform. Men det satte kun lys på at politiet har misbrukt sin makt mot svake narkomane og redde rusbrukere en årrekke.

Men overgrepene som har skjedd i politiets regi i narkotikasaker, er hinsides det meste vi har sett av skandaler, og med stort potensial for å være traumatiserende.

Hans Fredrik Marthinussen
Professor i rettsvitenskap, Universitetet i Bergen

Den kjente psykiateren Per Fugelli skrev sa det så godt i 2015 i denne artikkelen i VG – Disse menneskene mangler ikke viljestyrke. De har bare hatt så mye å bruke den opp på. De er blitt herjet med på livstid av mennesker og makter. Mange har vokst opp med rus, psykisk sykdom, fattigdom og overgrep hjemme. Noen har erfart mishandling i barnehjem og fosterhjem. Mange har blitt mobbet og utestengt i skolen. Fengsel gir ikke sjelen mer styrke. Forakt fra samfunnet slår sprekker i selvbildet.

I en måned har jeg sett hvordan politiet driver det jeg vil kalle psykoterror mot denne flokken av sårbare, redde og syke folk. Stille og umerkelig kommer en politibil snikende opp Brugata. Plutselig setter den sirenen på, ruser motoren og raser fram mot narkofolket. Som skremte dyr flykter de unna. Andre ganger marsjerer politimenn inn i flokken, står der som harde overmennesker og gir de elendige ordre om å forsvinne – fra hva? Guneriushjørnet? Jordens overflate?

Per Fugelli

Riksadvokaten har gitt klart utrykk for at han ønsker en full gjennomgang av ransaking i Narkotika saker. Da politiet i en årrekke har skrytt av at de bruker ransaking, telefonbeslag og ransaking av hjem etter funn av små mengder narkotika. Dette er metoder som bryter mot både loven og grunnloven og menneskerettighetene. Politiet selv har vært ute og sagt at de ikke har gjort noe galt og kommer til å fortsette praksisen. Vi kan bare håpe at Riksadvokaten klarer å sette en effektiv stopp for disse overgrepene mot befolkningen, mye av dem de svakeste av de svake. Det gjør vondt å leve i et land der politiet gjentatte ganger opptrer som mafia istedenfor lovens håndhevere.

Vi så det samme med NAV skandalen der nav selv ikke visste egne regler og fikk satt uskyldige mennesker i fengsel kun fordi NAV ikke syns det var riktig at mennesker som fikk sine rettmessige penger i en vanskelig situasjon kunne reise ut av landet. Flere mennesker ble trukket sine penger og anmeldt og sågar fengslet før EØS måtte steppe inn og fortelle NAV og norske myndigheter at dette ikke var lovlig, altså det norske myndigheter gjorde mot mennesker i en allerede presset situasjon.

Videre har vi barnevernet som i årtier har jobbet mot foreldre de anser som svake. Bruker politi for å «redde» barn fra foreldrene sone til tross for at barna skriker og prøver å stikke av fra politiet fordi de bare vil være med foreldrene sine samtidig som barn som burde vært reddet ut forblir i et levende helvete fordi barnevernet anser foreldrene som sterke. I barnevernssakene har vi også gjentatte dommer fra EMD å se på for å se i hvor stor utstrekning norske myndigheter konsekvent bryter grunnleggende menneskerettigheter med overlegg.

Norge har en lang historie med overgrep mot de svake, de fattige, de unge. De er flere ganger dømt i den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen for disse overgrepene, men de gjør ingenting for å reparere overgrepene. De forsøker å skyve det under teppet og gå videre. Media dekker det lite og bruker mer tid på å gi spalteplass til myndighetene som forsøker å hvitvaske seg selv.

Samtidig som vi sitter og forsøker å sette fokus på disse alvorlige overgrepene – sitter folk flest på internett og ler av oss og sier få deg en jobb, slutt å syt eller pass bedre på barna dine om våre varsler. Nå sitter desverre flere tusen av disse samme menneskene og sloss mot byråkratiet i NAV i et håp om å få hjelp til å komme seg ut i arbeid igjen etter permitteringer – Uten å få noe hjelp. De forsøker å komme til i media men det er skjeden de får komme til. Hadde de hørt på oss når vi prøvde å sette fokus på overgrepene som skjedde mot de svake – ville de kanskje hatt et bedre apparat som kunne hjulpet dem selv når de trenger hjelp – Desverre faller de rett i gruppen «svake» og opplever selv de samme overgrepene.

Avslutter diktet likegyldighet av Martin Niemöller :

Først tok de kommunistene
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke kommunist.
Så tok de sosialdemokratene
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke sosialdemokrat.
Deretter tok de fagforeningsfolkene
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke fagforeningsmann.
Til slutt tok de meg.

Men da var det ingen igjen til å bry seg.

Legg igjen en kommentar

Del

Flere innlegg

Gratulerer med dagen

Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen mine lesere! – Ja hvordan skal vel dagen feires hos dere? Her blir nok dagen forbigått i relativt stillhet men med kake.

Ransomware pandemien

Samtidig som vi er opptatt av om naboen ønsker vaksine eller om fremmede i butikken bruker maske eller ikke og arbeidsledigheten har steget med nesten

Ta en titt i butikken